top of page

Meer biodiversiteit rondom houtwal

Bloemrijk Bennekom is een burgerinitiatief van acht enthousiaste Bennekommers die Bennekom graag bloemrijker en insect-vriendelijker willen inrichten. Dit doel sluit aan bij de doelstellingen - het biodiversiteitsplan - van de gemeente Ede.


Bloemrijk Bennekom heeft in overleg met de gemeente gekeken welke mogelijkheden aanwezig zijn om de houtwal langs de West Breukelderweg, het deel langs de zandweg, meer biodivers in te richten. Deze historische houtwal, die een uitloper vormt van het Kampenlandschap in de Kraats, is de laatste jaren overwoekerd geraakt door bramen en brandnetels. Deze planten zijn goed voor allerlei dieren, maar niet als ze andere planten te veel gaan verdringen. Helaas is dat hier wel het geval.


De Gemeente Ede heeft daarvoor een deel van de bramen en de brandnetels afgegraven om zo ruimte te maken voor andere struiken en bloemen. Er wordt op die manier een extra laag planten toegevoegd qua hoogte en de houtwal wordt aan de randen bloemrijker dankzij meerdere soorten bloeiende inheemse planten. Inheemse planten op deze plek zijn goed voor meerdere diersoorten, omdat ze daar voedsel kunnen vinden, in kunnen nestelen en beschutting kunnen zoeken. Dat kan ook in de takkenwal die in het middengedeelte wordt aangelegd. Zo wordt de houtwal in de toekomst aantrekkelijker voor o.a. insecten, kleine zoogdieren en vogels.


Op 18 februari gingen wij verder met de werkzaamheden in de houtwal, waaronder wortelresten en puin verwijderen en inzaaien. Het was regenachtig weer, maar de voorbijgangers die langsliepen en naar onze werkzaamheden informeerden, reageerden positief.Geschreven door: Frances van Bloemrijk Bennekom


Comments


bottom of page