top of page

Bloembollen in het Bart van Elst plantsoen

Gastblog | Bloemrijk Bennekom is een bewonersinitiatief dat als doel heeft om het leefgebied van wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen - en daarmee de biodiversiteit - in Bennekom duurzaam te vergroten.


In 2021 is op initiatief van de Dorpsraad Bennekom en Bloemrijk Bennekom een deel van de beplanting van het Bart van Elst plantsoen in Bennekom aangepast. Het één en ander is in samenspraak met Buurtbeheer van de gemeente Ede geweest. Bij het maken van de herbeplantingsplannen viel het ons op dat in een aantal grasvelden mooie bloeiende krokussen te zien zijn in het voorjaar. Sommige grasvelden bestaan echter alleen uit gras en konden wat ons betreft in het voorjaar wel wat extra kleur gebruiken. Bovendien zijn bloembollen goed voor de vroeg in het voorjaar vliegende insecten.


Bloemrijk Bennekom - Gastblog Dorprs

Daarom heeft Bloemrijk Bennekom een plan ingediend bij Ede Doet om grasvelden in te planten met een mengsel van vroeg bloeiende biologische bloembollen. Er is gekozen voor biologische bloembollen, omdat deze geen gifstoffen bevatten die nadelig kunnen zijn voor de insecten. Doordat de bloembollen vroeg in het jaar bloeien, kan er later in het jaar gewoon worden gemaaid en kan het publiek op 4 mei bij de dodenherdenking ook eventueel op de grasvelden staan zonder de bloeiende planten te vertrappen.


Op 11 november is dit plan uitgevoerd door leden van Bloemrijk Bennekom. Er is een mengsel van diverse bollen ingeplant waaronder Blauwe Druifjes, Sneeuwroem, Sterhyacint, Winterakonieten, Tete-a-tete en botanische Tulpjes. Zo kan het Centrum van Bennekom nog aantrekkelijker worden gemaakt voor zowel mensen als insecten.


Tekst en beeld: Bloemrijk Bennekom

Comments


bottom of page